Voor bedrijven
Workshop fermenteren & inleggen
€ 55 – 2 uur
Op zoek naar een origineel bedrijfsuitje? Kom samen met je collega’s inleggen en fermenteren. Een leerzame workshop vol plezier, inspiratie en verbinding! Leer tijdens de workshop leer je wat inleggen en fermenteren is en hoe je een kast vol weckpotten in een handomdraai vult. Samen met je collega’s ga je in groepjes aan de slag en creëer je samen de lekkerste bereidingen. Dit alles natuurlijk met de nodige humor en ontspanning.
Wat gaan we doen?
In een ontspannen setting met voldoende ruimte voor vragen en gezelligheid gaan we samen aan de slag. We beginnen met een welkomstdrankje en daarna begint het serieuze werk:
- Uitleg over de veelzijdigheid van inleggen en fermenteren en de toepasbaarheid thuis.
- Zelf in zuur inleggen van verschillende groentes en fruit en het toevoegen van specerijen en theesoorten naar keuze.
- Zelf fermenteren van witte kool en het maken van een basis voor bijvoorbeeld gemberbier of passievrucht kombucha.
- Leren van verschillende snijtechnieken om thuis veilig en snel aan de slag te kunnen.
- Doorproeven van ingelegde en gefermenteerde ingrediënten en uitleg over de verschillende fermentatieprocessen.
Je krijgt je eigen bereidingen in weckpotten mee naar huis om je resultaat thuis te genieten en verder aan de slag te gaan. Ook krijg je verrassende recepten mee om te kunnen variëren.
✓ Ontsnappen uit je dagelijkse routine
✓ Samen tot een resultaat komen
✓ Versterken van de collegiale band
✓ Een leerzame en ontspannen kookworkshop waarbij teambuilding centraal staat
Voor wie?
In principe is de workshop bedoeld voor beginners, maar onze professionals kunnen indien nodig inspelen op niveauverschillen. Teams van 4-10 personen kunnen bij Lucas terecht. Voor grotere teams kunnen wij op locatie komen of in overleg een locatie huren.
Praktische informatie
- Duur van de workshop: 2 uur
- Kosten: € 55 per persoon (inclusief welkomstdrankje, fermentatie potten en recepten, excl. huur externe locatie en reiskosten)
- Minimaal 4 personen
Inschrijven
Veelgestelde vragen
Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Het verandert de structuur van de producten, waardoor het een andere smaak krijgt. Zuurkool, bier en yoghurt zijn bekende voorbeelden van gefermenteerde producten. Bij Lucas tref je Kombucha, gefermenteerde thee en tepache; een lichtzoete drank gemaakt van ananas schillen en bruine suiker, lekkerrrrr!
Het fermentatieproces kan worden gestart door micro-organismen toe te voegen, maar bij sommige producten vindt fermentatie ook vanzelf plaats. Door een warme en vochtige omgeving groeien bacteriën, gisten of schimmels automatisch. Hierdoor worden enzymen en vitamines geproduceerd en stoffen in het voedingsmiddel omgezet. Denk bijvoorbeeld aan het afbreken van suikers of melkzuurbacteriën die koolhydraten omzetten in melkzuur.
Men is ooit begonnen met fermenteren om producten langer houdbaar te maken. Super duurzaam dus! Door te fermenteren hoef je producten niet weg te gooien en ook van “restjes” kan je vaak nog de mooiste gerechten maken. Al snel bleek dat veel producten ook lekkerder werden! Inmiddels zijn gefermenteerde producten niet meer uit onze keuken weg te denken. Hoe graag genieten we niet van brie, augurken, wijn, sojasaus of chutney? Bovendien bleek vroeger al dat sommige producten ook gezonder werden, zoals zuurkool waar vitamine c beter in geconserveerd werd. Tegenwoordig weten we dat door fermentatie probiotica (goede darmbacteriën) vrijkomt. Deze bacteriën overleven het maagzuur, bereiken daardoor de darm en kunnen bijdragen aan een gebalanceerde darmflora.
Inleggen is het in suiker, zout, zuur, siroop of alcohol conserveren van groenten, fruit en kruiden. Je geeft ze hierdoor een andere smaak en textuur. Er zijn zoveel meer opties dan ingelegde augurken en zilveruitjes, denk aan citroenen, wortels, radijsjes of bloemkool. Door specerijen of thee toe te voegen geeft het een prachtige smaak en diepgang.
Door een natuurlijk conserveringsmiddel toe te voegen aan je producten, creëer je een milieu waarin ongewenste micro-organismen geen kans hebben. Toegevoegd zout of suiker onttrekt vocht uit het product, waardoor micro-organismen nauwelijks kunnen groeien. Zuur en alcohol zorgen voor een omgeving waar micro-organismen niet in overleven.
Net als bij fermenteren, verleng je met inleggen ook de houdbaarheid van de producten. Op een goede zondagmiddag leg je in een handomdraai de lekkerste voorraad aan om weken van te genieten. Jouw ingelegde smaakbommetjes kan je toevoegen aan salades, broodjes en stoofgerechten, maar zijn ook een heerlijk bijgerecht tijdens een spontane picknick of gezellig etentje.