Basis

Workshop fermenteren & inleggen

€ 59,95 – 2 uur

Geniet je ook zo van onze ingelegde en gefermenteerde producten? Leer tijdens de workshop hoe je de lekkerste bereidingen in een handomdraai maakt en varieer oneindig. Het enige wat je nodig hebt is GEDULD. En… een duurzame oplossing om producten langer houdbaar te maken, afval te verminderen en het is vooral ook heel lekker.

Wat gaan we doen?

In een ontspannen setting met voldoende ruimte voor vragen en gezelligheid gaan we samen aan de slag. We beginnen met een welkomstdrankje en daarna begint het serieuze werk:

  • Uitleg over de veelzijdigheid van inleggen en fermenteren en de toepasbaarheid thuis.
  • Zelf in zuur inleggen van verschillende groentes en fruit en het toevoegen van specerijen en theesoorten naar keuze.
  • Zelf fermenteren van witte kool en het maken van een basis voor bijvoorbeeld gemberbier of passievrucht kombucha.
  • Leren van verschillende snijtechnieken om thuis veilig en snel aan de slag te kunnen.
  • Doorproeven van ingelegde en gefermenteerde ingrediënten en uitleg over de verschillende fermentatieprocessen.

Je krijgt je eigen bereidingen in weckpotten mee naar huis om je resultaat thuis te genieten en verder aan de slag te gaan. Ook krijg je verrassende recepten mee om te kunnen variëren.

Ik vond het een originele, inspirerende en toffe workshop! De sfeer tijdens de avond was super relaxed en heel gezellig. Met alle tips en recepten die ik mee heb gekregen, kan ik ook thuis verder aan de slag.

Kiym

Norbert’s enthousiasme is enorm aanstekelijk! De workshop is voor iedereen leuk om te volgen: of je nu veel of weinig kennis/interesse in koken hebt, ik zou het iedereen aanraden. Ik heb een topavond gehad!

Martijn

Deze veelzijdige workshop had alles in zich wat ik zocht: nieuwe kennis, praktische tips, veel lol en lekkere drankjes. Ik heb nieuwe snijtechnieken geleerd en zelf verrassende smaakcombinaties gemaakt. Ik heb de workshop direct aan anderen aangeraden.

Janneke

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor iedereen die graag wil beginnen met inleggen &  fermenteren en hier nog (bijna) geen ervaring mee heeft.

✓ Kleine groepen
✓ Ontspannen setting
✓ Hands-on workshop
✓ Leren door te proeven, ruiken en doen
✓ Gratis weckpotten
✓ Verrassende recepten voor thuis

Praktische informatie

  • Duur van de workshop: 2 uur (19.00-21.00)
  • Kosten: € 59,95 per persoon (inclusief welkomstdrankje, weckpotten en recepten)
  • Maximaal 8 personen
  • De workshop gaat door bij 3 of meer inschrijvingen

Inschrijven

Selecteer de gewenste datum om je in te schrijven voor de workshop. Betalen kan na afloop bij Lucas.

Heb jij een groep van minimaal 6 personen bijeen en zoek je een andere datum dan nu beschikbaar? Mail ons en we plannen het samen met je in.

Veelgestelde vragen

Wat is fermenteren?

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Het verandert de structuur van de producten, waardoor het een andere smaak krijgt. Zuurkool, bier en yoghurt zijn bekende voorbeelden van gefermenteerde producten. Bij Lucas tref je Kombucha, gefermenteerde thee en tepache; een lichtzoete drank gemaakt van ananas schillen en bruine suiker, lekkerrrrr!

Hoe werkt fermentatie?

Het fermentatieproces kan worden gestart door micro-organismen toe te voegen, maar bij sommige producten vindt fermentatie ook vanzelf plaats. Door een warme en vochtige omgeving groeien bacteriën, gisten of schimmels automatisch. Hierdoor worden enzymen en vitamines geproduceerd en stoffen in het voedingsmiddel omgezet. Denk bijvoorbeeld aan het afbreken van suikers of melkzuurbacteriën die koolhydraten omzetten in melkzuur.

Waarom fermenteren?

Men is ooit begonnen met fermenteren om producten langer houdbaar te maken. Super duurzaam dus! Door te fermenteren hoef je producten niet weg te gooien en ook van “restjes” kan je vaak nog de mooiste gerechten maken. Al snel bleek dat veel producten ook lekkerder werden! Inmiddels zijn gefermenteerde producten niet meer uit onze keuken weg te denken. Hoe graag genieten we niet van brie, augurken, wijn, sojasaus of chutney? Bovendien bleek vroeger al dat sommige producten ook gezonder werden, zoals zuurkool waar vitamine c beter in geconserveerd werd. Tegenwoordig weten we dat door fermentatie probiotica (goede darmbacteriën) vrijkomt. Deze bacteriën overleven het maagzuur, bereiken daardoor de darm en kunnen bijdragen aan een gebalanceerde darmflora.

Wat is inleggen?

Inleggen is het in suiker, zout, zuur, siroop of alcohol conserveren van groenten, fruit en kruiden. Je geeft ze hierdoor een andere smaak en textuur. Er zijn zoveel meer opties dan ingelegde augurken en zilveruitjes, denk aan citroenen, wortels, radijsjes of bloemkool. Door specerijen of thee toe te voegen geeft het een prachtige smaak en diepgang.

Hoe werkt inleggen?

Door een natuurlijk conserveringsmiddel toe te voegen aan je producten, creëer je een milieu waarin ongewenste micro-organismen geen kans hebben. Toegevoegd zout of suiker onttrekt vocht uit het product, waardoor micro-organismen nauwelijks kunnen groeien. Zuur en alcohol zorgen voor een omgeving waar micro-organismen niet in overleven.

Waarom inleggen?

Net als bij fermenteren, verleng je met inleggen ook de houdbaarheid van de producten. Op een goede zondagmiddag leg je in een handomdraai de lekkerste voorraad aan om weken van te genieten. Jouw ingelegde smaakbommetjes kan je toevoegen aan salades, broodjes en stoofgerechten, maar zijn ook een heerlijk bijgerecht tijdens een spontane picknick of gezellig etentje.

Wat is er anders bij de workshop voor gevorderden?

Tijdens de gevorderden workshop gaan we in het fermentatieproces op zoek naar verfijning door de nadruk te leggen op het maken van smaakvolle combinaties, het kiezen van de juiste verhoudingen en het variëren in de fermentatietijd. Verschillende fermentatieprocessen kunnen nu door elkaar gaan lopen, leuk! Hierdoor zijn de verschillende voedingsmiddelen ieder op een eigen moment gereed en heb je dus altijd genoeg op voorraad.

Ook duiken we in de wereld van het inleggen in zout (pekelen). Door voedingsmiddelen te zouten onttrekt water uit de cellen en krijgen micro-organismen niet de kans om zich te ontwikkelen. Naast groentes kan je ook citroenen, eierdooiers en champignons inleggen in zout. De smaak van de ingelegde ingrediënten intensiveert, waardoor je extra romigheid, structuur of pit kan geven aan je gerechten.