Basis

Barista workshop

€ 49,95 – 2 uur

Ook zo benieuwd naar hoe jij thuis zo’n lekkere Lucas koffie kunt maken? Wij geven je een kijkje in onze keuken en leren je wat er nodig is om jouw perfecte koffie op tafel te zetten.

Wat gaan we doen?

Door middel van een mix van theorie en praktijk gaan we aan de slag om de verschillende koffieprocessen onder de knie te krijgen. We beginnen met een welkomstdrankje en daarna gaan we op weg naar het worden van een echte fijnproever:

  • Uitleg over: koffie algemeen, espressomachine en molen, branden van de bonen.
  • Basistechniek espresso (maling, doseren, tempen doorlooptijd)
  • Het zetten van een espresso en het herkennen van zuur, bitter, romigheid en sterkte.
  • Toelichting van verschillende koffievarianten zoals espresso, cappuccino en café latte.
  • Basisuitleg melkopschuimen en het gieten van je eerste cappuccino’s!
  • Optioneel: Behandelen slowcoffee en het maken van ‘clever dripper’ koffie

Fijne en kleinschalige workshop over koffie, espresso en melk opschuimen. Er was veel gelegenheid voor proeven en om zelf aan de slag te gaan. Leuk is dat er niet (alleen) gewerkt wordt met dure professionele barista machines, maar juist uitgegaan wordt van de apparatuur van de workshop deelnemers thuis.

Norbert

Een super leuke workshop waarin de eigenaar van Lucas met passie en aanstekelijke enthousiasme vertelt over koffie. Veel geleerd en ook gewoon leuk om te doen!

Janneke

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor mensen met een voorliefde voor koffie die ook thuis aan de slag willen als ware thuisbarista.

✓ Kleine groepen
✓ Ontspannen setting
✓ Hands-on workshop
✓ Leren door te proeven, ruiken en doen

Praktische informatie

  • Duur van de workshop: 2 uur (19.00-21.00)
  • Kosten: € 49,95 per persoon (inclusief welkomstdrankje & tips voor thuis)
  • Maximaal 8 personen
  • De workshop gaat door bij 3 of meer inschrijvingen

Inschrijven

Selecteer de gewenste datum om je in te schrijven voor de workshop. Betalen kan na afloop bij Lucas.

Heb jij een groep van minimaal 6 personen bijeen en zoek je een andere datum dan nu beschikbaar? Mail ons en we plannen het samen met je in.

Veelgestelde vragen

Waar komt koffie vandaan?

Koffieplanten hebben tropische temperaturen nodig en daarom vind je de plantages in de buurt van de evenaar in de regio’s Afrika, Zuidoost-Azië, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en bepaalde gedeeltes in Australië. De koffieplanten worden in principe in twee families opgedeeld, Arabica en Robusta. Robusta komt oorspronkelijk uit DR Kongo en wordt inmiddels op verschillende plekken geteeld. Arabica komt voornamelijk uit Midden & Zuid Amerika. Bij Lucas werken we met een blend van Arabica bonen uit Brazilië en Rwanda.

Wat zegt de versheid van gebrande bonen?

Wat maakt een koffie vers? Vaak wordt gedacht dat het gaat om wanneer de boon gemalen wordt maar de versheid zegt juist iets over wanneer de koffieboon gebrand is. Een vers gebrande boon verkeert in uitstekende staat en dat proef je! Ze zijn op hun best een week na branding met een fijne geur en goede oliën, na deze tijd verliest de boon geleidelijk zijn aroma. Om die reden hebben wij wekelijks een levering van vers gebrande bonen!

Hoe herken je een goede espresso?

Espresso wordt bereid door water onder hoge druk door gemalen koffie te persen, daarmee ontstaat een kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie met een intense smaak. Maar wat maakt een espresso nou goed? Je kan het herkennen aan een mooie dikke crema, het goudbruin wat op de koffie ligt. Deze moet helemaal dicht zijn en niet te licht van kleur. De crema is bepalend omdat deze uit vetten en suikers bestaat en invloed heeft op de smaak en dikte van de koffie. Let op, bij een americano zal de crema laag veel dunner zijn door de combinatie van extra water bij de espresso.

En de smaak van espresso dan?

Vooropgesteld is smaak heel persoonlijk, de één zal meer van bitter houden, de ander meer van een zuurtje, wel zijn er vijf elementen die de smaak van espresso beïnvloeden. De hoeveelheid koffie, de hoeveelheid water, de extractietijd, de maalgraad en de temperatuur. Deze variabelen op de juiste manier combineren leidt tot jouw perfecte espresso shot. In de basis werk je met 18-20 gram koffie voor een dubbel shot espresso en een extractietijd van 25 a 30 seconden. De omgeving heeft invloed op de smaak van de koffie, de kunst is dus te variëren met de elementen om consequent goede espresso te zetten. Denk bijvoorbeeld aan luchtvochtigheid, hierdoor neemt de koffie al meer water op al voordat de koffie gezet wordt. Grover malen helpt het water dan makkelijker door de koffie te laten stromen. Tijdens de workshop gaan we de espresso´s doorproeven zodat je de invloed van deze variabelen gaat herkennen.

Wat is slow coffee?

Slow coffee is een filterkoffie, de smaak hiervan is zachter dan een espresso doordat de smaken meer uit elkaar getrokken zijn met een grotere hoeveelheid water. Waar espresso 30 ml is, is filterkoffie zo’n 250 ml. In de basis wordt de boon grover gemalen voor filterkoffie zodat het water de koffie beter kan omarmen en de smaken onttrekken. Slow coffee is dusdanig zacht dat het wel eens vergeleken wordt met de smaak van thee. Bij Lucas wisselt de boon die we gebruiken voor onze slow coffee. De bonen worden gebrand door lokale branderij Nordkapp Coffee.

Hoe kun je koffie het beste bewaren?

Koffie heeft een aantal vijanden, namelijk zuurstof, hitte, luchtvochtigheid, zonlicht en vocht. Wil je je koffie zo goed mogelijk bewaren thuis? Zorg dan dat deze droog, donker, koel en vacuüm verpakt opgeborgen wordt. Zo behoud je de aroma’s langer voor jouw heerlijke kop koffie thuis!