Plus

Workshop fermenteren & inleggen

€ 65 – 2 uur

Basis gelegd en wil je meer? Dan helpen wij jou naar de volgende stap! Zo kan je deze duurzame oplossing versterken, meer variatie brengen en nog meer genieten! Het fermenteren van verschillende ingrediënten is geen hogere wiskunde maar meer een kwestie van goede hygiëne, geduld en een tikje creativiteit. Zo gauw je de basis van het inleggen en fermenteren onder de knie hebt, is het tijd voor de volgende stap!

Wat gaan we doen?

In een gezellige setting, met een fijn muziekje en de nodige dosis humor beginnen we met een welkomstdrankje en verdiepen we ons daarna in de kunst van het inleggen en fermenteren:

  • Welke producten zijn bruikbaar om mee in te leggen en te fermenteren en wat is de invloed van verhouding van zout, zoet en zuur?
  • Zelf inleggen van eierdooiers en champignons met dragon in zout.
  • Zelf fermenteren van producten om eigen kimchi, pastasaus, brie de meaux of vissaus te maken.
  • Doorproeven van verschillende ingelegde en gefermenteerde ingrediënten op verschillende momenten van het fermentatieproces.
  • Uitleg over hoe je een eenvoudig gerecht diepgang kan geven, zodat smaken en combinaties optimaal tot z’n recht komen.

Je krijgt je eigen bereidingen in weckpotten mee naar huis om je resultaat thuis te genieten en verder aan de slag te gaan. Ook krijg je verrassende recepten mee om te kunnen variëren.

✓ Kleine groepen
✓ Ontspannen setting
✓ Nadruk op verfijning en diepgang van smaken
✓ Leren hoe hip pekelen kan zijn
✓ Gratis weckpotten
✓ Verrassende recepten voor thuis

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor iedereen die de basis workshop heeft gevolgd of al ervaring heeft met inleggen en fermenteren.

Praktische informatie

  • Duur van de workshop: 2 uur (19.00-21.00)
  • Kosten: € 65 per persoon (inclusief welkomstdrankje, weckpotten en recepten)
  • Maximaal 8 personen

Inschrijven

Selecteer de gewenste datum om je in te schrijven voor de workshop. Betalen kan na afloop bij Lucas.

Heb jij een groep van minimaal 6 personen bijeen en zoek je een andere datum dan nu beschikbaar? Mail ons en we plannen het samen met je in.

Veelgestelde vragen

Wat is fermenteren?

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Het verandert de structuur van de producten, waardoor het een andere smaak krijgt. Zuurkool, bier en yoghurt zijn bekende voorbeelden van gefermenteerde producten. Bij Lucas tref je Kombucha, gefermenteerde thee en tepache; een lichtzoete drank gemaakt van ananas schillen en bruine suiker, lekkerrrrr!

Hoe werkt fermentatie?

Het fermentatieproces kan worden gestart door micro-organismen toe te voegen, maar bij sommige producten vindt fermentatie ook vanzelf plaats. Door een warme en vochtige omgeving groeien bacteriën, gisten of schimmels automatisch. Hierdoor worden enzymen en vitamines geproduceerd en stoffen in het voedingsmiddel omgezet. Denk bijvoorbeeld aan het afbreken van suikers of melkzuurbacteriën die koolhydraten omzetten in melkzuur.

Waarom fermenteren?

Men is ooit begonnen met fermenteren om producten langer houdbaar te maken. Super duurzaam dus! Door te fermenteren hoef je producten niet weg te gooien en ook van “restjes” kan je vaak nog de mooiste gerechten maken. Al snel bleek dat veel producten ook lekkerder werden! Inmiddels zijn gefermenteerde producten niet meer uit onze keuken weg te denken. Hoe graag genieten we niet van brie, augurken, wijn, sojasaus of chutney? Bovendien bleek vroeger al dat sommige producten ook gezonder werden, zoals zuurkool waar vitamine c beter in geconserveerd werd. Tegenwoordig weten we dat door fermentatie probiotica (goede darmbacteriën) vrijkomt. Deze bacteriën overleven het maagzuur, bereiken daardoor de darm en kunnen bijdragen aan een gebalanceerde darmflora.

Wat is inleggen?

Inleggen is het in suiker, zout, zuur, siroop of alcohol conserveren van groenten, fruit en kruiden. Je geeft ze hierdoor een andere smaak en textuur. Er zijn zoveel meer opties dan ingelegde augurken en zilveruitjes, denk aan citroenen, wortels, radijsjes of bloemkool. Door specerijen of thee toe te voegen geeft het een prachtige smaak en diepgang.

Hoe werkt inleggen?

Door een natuurlijk conserveringsmiddel toe te voegen aan je producten, creëer je een milieu waarin ongewenste micro-organismen geen kans hebben. Toegevoegd zout of suiker onttrekt vocht uit het product, waardoor micro-organismen nauwelijks kunnen groeien. Zuur en alcohol zorgen voor een omgeving waar micro-organismen niet in overleven.

Waarom inleggen?

Net als bij fermenteren, verleng je met inleggen ook de houdbaarheid van de producten. Op een goede zondagmiddag leg je in een handomdraai de lekkerste voorraad aan om weken van te genieten. Jouw ingelegde smaakbommetjes kan je toevoegen aan salades, broodjes en stoofgerechten, maar zijn ook een heerlijk bijgerecht tijdens een spontane picknick of gezellig etentje.

Wat is er anders bij de workshop voor gevorderden?

Tijdens de gevorderden workshop gaan we in het fermentatieproces op zoek naar verfijning door de nadruk te leggen op het maken van smaakvolle combinaties, het kiezen van de juiste verhoudingen en het variëren in de fermentatietijd. Verschillende fermentatieprocessen kunnen nu door elkaar gaan lopen, leuk! Hierdoor zijn de verschillende voedingsmiddelen ieder op een eigen moment gereed en heb je dus altijd genoeg op voorraad.

Ook duiken we in de wereld van het inleggen in zout (pekelen). Door voedingsmiddelen te zouten onttrekt water uit de cellen en krijgen micro-organismen niet de kans om zich te ontwikkelen. Naast groentes kan je ook citroenen, eierdooiers en champignons inleggen in zout. De smaak van de ingelegde ingrediënten intensiveert, waardoor je extra romigheid, structuur of pit kan geven aan je gerechten.