Workshops

Reserveer nu je workshop!

Elke donderdagavond vindt er 1 van onze toffe workshops plaats!

Je kan individueel of als groep reserveren, workshops vinden plaats met 4 tot 6 personen. Mail naar info@lucasutrecht.nl om te reserveren. Betalen doe je op de avond zelf met pin of cash.

We zien je snel bij Lucas, wij hebben er zin in!

Meer over onze workshops

Vragen of Workshop op maat?

Loop gerust bij ons binnen, stuur een e-mail naar info@lucasutrecht.nl of bel ons op 030-737 0567.


WORKSHOP: INLEGGEN & FERMENTEREN BASIS

Geniet je ook zo van onze ingelegde en gefermenteerde producten?

Wij gaan je leren om hier zelf mee aan de slag te gaan! Een duurzame oplossing om producten langer houdbaar te maken, afval te verminderen en vooral ook heel lekker.

Inleggen en fermenteren kun je leren! Maak de lekkerste bereidingen in een handomdraai en varieer oneindig. Het fijne van zelf inleggen en fermenteren is dat je alleen GEDULD nodig hebt en dat je  geen chef-kok hoeft te zijn, integendeel!!

Wat is inleggen?

Inleggen is het in suiker, zout of zuur conserveren van groenten, fruit en kruiden.  Iedereen kent  ingelegde augurken, atjar en zilveruitjes, maar er zijn zoveel meer mogelijkheden. Denk aan het inleggen van citroenen, radijsjes of bloemkool. Je kan jouw groentes en fruit prachtige smaak en diepgang geven door specerijen of thee toe te voegen. Zo ontstaan er smaakbommetjes die je toe kan voegen aan salades, broodjes en stoofgerechten. Misschien hebben jullie bij ons  het broodje met ingelegde broccoli en knolselderij al eens geproefd!

Wat is fermenteren?

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Net als bij inleggen, is ook fermenteren een manier om voedsel te verduurzamen. Het verandert de structuur van de producten, waardoor het een andere smaak krijgt. Zuurkool, bier en yoghurt zijn voorbeelden van gefermenteerde producten. Bij ons op de kaart tref je Kombucha , gefermenteerde thee en Tepache, een lichtzoete en smaakvolle drank gemaakt van ananasschillen en bruine suiker.

 Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor iedereen die nog (bijna) nooit producten heeft ingelegd of gefermenteerd.

 Wat gaan we doen?

In een ontspannen setting met voldoende ruimte voor vragen en gezelligheid gaan we samen aan de slag. We beginnen met een welkomstdrankje en daarna begint het serieuze werk:

  • Uitleg over de veelzijdigheid van inleggen en fermenteren en de toepasbaarheid thuis.
  • Zelf in zuur inleggen van verschillende groentes en fruit en het toevoegen van specerijen en theesoorten naar keuze.
  • Zelf fermenteren van witte kool en het maken van een basis voor bijvoorbeeld gemberbier of passievrucht kombucha.
  • Leren van verschillende snijtechnieken om thuis veilig en snel aan de slag te kunnen.
  • Doorproeven van ingelegde en gefermenteerde ingrediënten en uitleg over de verschillende fermenteerprocessen.

Je krijgt je eigen bereidingen in weckpotten en flessen mee naar huis om je resultaat thuis te genieten en verder aan de slag te gaan. Ook krijg je verrassende recepten mee om te kunnen variëren.

Praktische informatie

  • Duur van de workshop: 2 uur (19.00-21.00)
  • Kosten: 55,- per persoon (inclusief welkomstdrankje, thee, weckpotten voor thuis en recepten)
  • Optioneel: 10,- per persoon voor een heerlijk warm avondgerecht bij het welkomstdrankje
  • Maximaal 6 personen
  • Individuele inschrijving: De data voor de workshops zullen in overleg gepland worden.
  • Groepsinschrijving: Heb jij een groep van minimaal 4 personen bijeen? Mail ons met jullie voorkeursdatum en we plannen het in.

Ja ik wil!

Enthousiast en wil je meer leren? Schrijf je direct in voor de workshop inleggen & fermenteren Basis. Reserveren: info@lucasutrecht.nl

Mail ons de volgende gegevens:

  • Voornaam & Achternaam
  • Leeftijd
  • Telefoonnummer
  • Naam van de workshop die je wilt volgen
  • Individuele inschrijving of groepsinschrijving
  • Indien groepsinschrijving: gewenste datum

WORKSHOP: INLEGGEN & FERMENTEREN PLUS

Basis gelegd en wil je meer?

Dan helpen wij jou naar de volgende stap! Zo kan je deze duurzame oplossing versterken, meer variatie brengen en nog meer genieten!

Het fermenteren van verschillende ingrediënten is geen hogere wiskunde maar meer een kwestie van goede hygiëne, geduld en een tikje creativiteit. Zo gauw je de basis van het inleggen en fermenteren onder de knie hebt, is het tijd voor de volgende stap!

Inleggen voor gevorderden

In de basisworkshop hebben we ons gefocust op het inleggen van groentes en fruit in zuur (azijn). Tijdens de workshop Plus duiken we in de wereld van het inleggen in zout (pekelen). Door voedingsmiddelen te zouten onttrekt water uit de cellen, zodat micro-organismen niet de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Naast groentes kan je ook citroenen, eierdooiers en champignons inleggen in zout. De smaak van de ingelegde ingrediënten intensiveert, waardoor je extra romigheid, structuur of pit kan geven aan je gerechten.

Fermenteren voor gevorderden

Bij het fermenteren gaan we in deze workshop op zoek naar verfijning en complexiteit door de nadruk te leggen op het maken van smaakvolle combinaties, het kiezen van de juiste verhoudingen en het variëren in de fermentatietijd. Het leuke van fermenteren onder de knie krijgen is dat er verschillende fermenteerprocessen door elkaar gaan lopen. Hierdoor zijn de verschillende voedingsmiddelen ieder op een eigen moment gereed en heb je dus altijd genoeg op voorraad.

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor iedereen die de basisworkshop heeft gevolgd of al ervaring heeft met inleggen en fermenteren.

Wat gaan we doen?

In een gezellige setting, met een fijn muziekje en de nodige dosis humor beginnen we met een welkomstdrankje en verdiepen we ons daarna in de kunst van het inleggen en fermenteren:

  • Welke producten zijn bruikbaar om mee in te leggen en te fermenteren en wat is de invloed van verhouding van zout, zoet en zuur?
  • Zelf inleggen van eierdooiers en champignons met dragon in zout.
  • Zelf fermenteren van producten om eigen kimchi, pastasaus, brie de meaux of vissaus te maken.
  • Doorproeven van verschillende ingelegde en gefermenteerde ingrediënten op verschillende momenten van het fermentatieproces.
  • Uitleg over hoe je een eenvoudig gerecht diepgang kan geven, zodat smaken en combinaties optimaal tot z’n recht komen.

Je krijgt je eigen bereidingen in weckpotten en flessen mee naar huis om je resultaat thuis te genieten en verder aan de slag te gaan. Ook krijg je verrassende recepten mee om te kunnen variëren.

Praktische informatie

  • Duur van de workshop: 2 uur (19.00-21.00)
  • Kosten: 65,- per persoon (inclusief welkomstdrankje, thee, weckpotten voor thuis en recepten)
  • Optioneel: 10,- per persoon voor een heerlijk warm avondgerecht bij het welkomstdrankje
  • Maximaal 6 personen
  • Individuele inschrijving: De data voor de workshops zullen in overleg gepland worden.
  • Groepsinschrijving: Heb jij een groep van minimaal 4 personen bijeen? Mail ons met jullie voorkeursdatum en we plannen het in.

Ja ik wil!

Enthousiast en wil je meer leren? Schrijf je direct in voor de workshop inleggen & fermenteren Plus. Reserveren: info@lucasutrecht.nl

Mail ons de volgende gegevens:

  • Voornaam & Achternaam
  • Leeftijd
  • Telefoonnummer
  • Naam van de workshop die je wilt volgen
  • Individuele inschrijving of groepsinschrijving
  • Indien groepsinschrijving: gewenste datum

WORKSHOP:  BARISTA BASIS

Ook zo benieuwd naar hoe jij thuis zo’n lekkere Lucas koffie kunt maken?

Wij geven je een kijkje in onze keuken en leren je wat er nodig is om jouw perfecte koffie op tafel te zetten.

Koffie… dat verveelt dus nooit

Hoe fijn is het om ook thuis vol van je eigen koffie te kunnen genieten. Maak de perfecte espresso door middel van het afwegen van de juiste hoeveelheid koffie, de juiste maalgraad en de daarbij passende doorlooptijd maar ook ……hoe proeft een goede koffie nu eigenlijk?

We beginnen bij de basis: hoe zit het nou eigenlijk met koffie, waar komt koffie vandaan? Wat zegt de versheid van de gebrande bonen over de koffie? Hoe werken espressomachines eigenlijk? Is slowcoffee eigenlijk filterkoffie? Op al deze vragen een antwoord door middel van ervaren, proeven en luisteren.

Als de basis gelegd is gaan we aan de slag met melk opschuimen en het maken van de verschillende koffievarianten, zodat jij een superbasis hebt om ook thuis je eigen Lucas momentje te creëren.

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor mensen met een voorliefde voor koffie die ook thuis aan de slag willen als ware thuisbarista.

Wat gaan we doen?

Door middel van een mix van theorie en praktijk gaan we aan de slag om de verschillende koffieprocessen onder de knie te krijgen.  We beginnen met een welkomstdrankje en daarna gaan we op weg naar het worden van een echte fijnproever:

  • Uitleg over: koffie algemeen, espressomachine en molen, branden van de bonen.
  • Afstellen van de molen en de espressomachine.
  • Het zetten van een espresso en het herkennen van zuur, bitter, romigheid en sterkte.
  • Behandelen slowcoffee en het maken van ‘clever dripper’ koffie
  • Toelichting van verschillende koffievarianten zoals espresso, cappuccino en café latte.
  • Basisuitleg melkopschuimen en het gieten van je eerste cappuccino’s!

Praktische informatie

  • Duur van de workshop: 1,5 uur (19.00-21.00)
  • Kosten: € 49,- per persoon (inclusief welkomstdrankje) of € 89,- per persoon als je ook de Latte art workshop wilt volgen.
  • Optioneel: 10,- per persoon voor een heerlijk warm avondgerecht bij het welkomstdrankje.
  • Maximaal 6 personen
  • Individuele inschrijving: De data voor de workshops zullen in overleg gepland worden.
  • Groepsinschrijving: Heb jij een groep van minimaal 4 personen bijeen? Mail ons met jullie voorkeursdatum en we plannen het samen in.

Ja ik wil!

Enthousiast en wil je meer leren? Schrijf je direct in voor de workshop Barista Workshop Basis

Reserveren: info@lucasutrecht.nl

Mail ons de volgende gegevens:

  • Voornaam & Achternaam
  • Leeftijd
  • Telefoonnummer
  • Naam van de workshop die je wilt volgen
  • Individuele inschrijving of groepsinschrijving
  • Indien groepsinschrijving: gewenste datum
    .

WORKSHOP: BARISTA MELKSCHUIMEN EN LATTE ART

Altijd al zelf zo’n mooi hartje willen gieten in je cappuccino?

We gaan samen aan de slag! De kunst zit hem niet alleen in de juiste techniek en timing, maar allereerst in het maken van perfect opgeschuimde melk. Oefening baart kunst: hoe meer meters je maakt hoe beter het gaat!

I love you a latte

Voor alle koffievarianten met melk geldt dat de perfecte opgeschuimde melk bepalend is voor de kwaliteit van je kofiie. Latte art is een bijkomstigheid om je koffie mooi voor de dag te laten komen, maar zeker geen voorwaarde voor de kwaliteit. Om je melk goed op te schuimen heb je niet per se de opschuimers van dure espressomachines nodig. Ook huis-tuin en keukenopschuimers zijn vaak erg geschikt. Zowel de spiraalopschuimers als de electrische opschuimers leveren ook mooie melk, mits je weet wanneer je moet stoppen met schuimen! Met de nodige tips and tricks van de Lucas barista maak jij in no time ook de perfecte melk.

Latte art

Met goed opgeschuimde melk, de juiste techniek en timing en de juiste kan is het mogelijk om goed kunnen te kunnen ‘gieten’ om vervolgens mooie tekeningen in je koffie te maken. We leggen de basis voor jouw eerste hartje en mooie andere latte art. Dit alles is ook mogelijk met melk alternatieven, denk aan havermelk, soyamelk of kokosmelk. Deze melksoorten komen steeds meer in trek en er komen steeds betere en vooral lekkere alternatieven op de markt om mee aan de slag te gaan.

Voor wie?

De koffietraining latte art is voor diegene die de basistraining koffie al hebben doorlopen en hun koffie (ook) graag zelf drinken met melk of een melk alternatief.

Wat gaan we doen?

Lekker veel praktijk! We beginnen met een welkomstdrankje en daarna gaan we schuimen, gieten, oefenen en proeven.

  • Behandelen van de verschillende melksoorten en verschillende koffievarianten met melk.
  • Techniek voor het opschuimen van de melk
  • Techniek voor het gieten van de melk (timing is everything!)
  • Doorproeven van de geschonken koffies
  • Schuimen met spiraalopschuimers en het gieten van latte art

Praktische informatie

  • Duur van de workshop: 1,5 uur (19.00-21.00)
  • Kosten: Kosten: € 49,- per persoon (inclusief welkomstdrankje) of € 89,- per persoon als je ook de Latte art workshop wilt volgen.
  • Optioneel: 10,- per persoon voor een heerlijk warm avondgerecht bij het welkomstdrankje
  • Maximaal 6 personen
  • Individuele inschrijving: De data voor de workshops zullen in overleg gepland worden.
  • Groepsinschrijving: Heb jij een groep van minimaal 4 personen bijeen? Mail ons met jullie voorkeursdatum en we plannen het in.

Ja ik wil!

Enthousiast en wil je meer leren? Schrijf je direct in voor de workshop Barista Workshop Basis

Reserveren: info@lucasutrecht.nl

Mail ons de volgende gegevens:

    • Voornaam & Achternaam
    • Leeftijd
    • Telefoonnummer
    • Naam van de workshop die je wilt volgen
    • Individuele inschrijving of groepsinschrijving
    • Indien groepsinschrijving: gewenste datum

WORKSHOP: TEA TASTING

Ook zo benieuwd waarom onze theeën zo goed combineren met onze lunchgerechten?

Ontdek hoe thee verrassend goed combineert met eten tijdens deze speciale tea tasting! Leer tegelijkertijd meer over verschillende theesoorten, de smaken en tonen, de kwaliteit van thee en zetmethodes.

Thee-spijs combinaties

Door de juiste thee-spijs combinatie te kiezen komen de smaken van beiden nog beter tot hun recht! Maar welke thee past er bij welk gerecht? Net als bij wijn zijn er talloze combinaties te maken. Tijdens deze tea tasting laten we het je ruiken, proeven en ervaren. Er staat een uitgebreide borrelplank voor je klaar en we analyseren en drinken verschillende theesoorten.

Voor wie?

Voor zowel de beginnende als ervaren theedrinker.

Wat gaan we doen?

  • Je leert meer over de verschillende soorten thee, van delicate witte thee tot aardse Pu-erh.
  • Je ervaart wat de invloed is van theekwaliteit, trektijd, temperatuur en waterkwalitieit op de smaak van thee.
  • Je proeft op welke manier thee een gerecht kan versterken.
  • Je zoekt zelf de beste thee bij verschillende hartige en zoete hapjes.
  • Je krijgt na afloop een zakje thee mee om thuis ook een heerlijke smaakcombinatie te maken!

Praktische informatie

  • Duur van de workshop: 1,5 uur (19.00-21.00)
  • Kosten: € 45,- per persoon (inclusief uitgebreide borrelplank, zoete hapjes en thee)
  • Maximaal 6 personen
  • Individuele inschrijving: De data voor de workshops zullen in overleg gepland worden.
  • Groepsinschrijving: Heb jij een groep van minimaal 4 personen bijeen? Mail ons met jullie voorkeursdatum en we plannen het in.

Ja ik wil!

Enthousiast en wil je meer leren? Schrijf je direct in voor de workshop Tea Tasting.

Reserveren: info@lucasutrecht.nl

Mail ons de volgende gegevens:

  • Voornaam & Achternaam
  • Leeftijd
  • Telefoonnummer
  • Naam van de workshop die je wilt volgen
  • Individuele inschrijving of groepsinschrijving
  • Indien groepsinschrijving: gewenste datum